חיוב אישי למנהל באגודה שיתופית – העסקת עובד זר בקיבוץ ובמושב

העסקת עובדים זרים בניגוד לתנאי היתר או בניגוד להוראות החוק מסכנת את מנהלי האגודה בחיוב אישי.


חסר בתשלום שעות נוספות, אי הבטחת מגורים נאותים, אי הפרשת פנסיה ופיצויים. כל אלה מצריכים התייחסות וטיפול מיידי על ידי מי ממנהלי האגודה.



המקור לחיוב אישי של נושא משרה באגודה שיתופית

האחריות והחיוב האישי נועדו להבטיח כי חוק עובדים זרים ייושם בקיבוץ, מושב ובכל תאגיד אחר.

החוק קובע כי עבירה על סעיפים 2 עד- 4 לחוק תקים חיוב אישי לנושא משרה בתאגיד.

"5(א) נושא משרה חייב לפקח ולעשות כל שאפשר למניעת עבירות כאמור בסעיפים 2 עד 4 בידי התאגיד או בידי עובד מעובדיו; המפר את חובתו כאמור, דינו – כפל הקנס האמור בסעיף 61(א)(2) לחוק העונשין, תשל"ז-1977; לענין סעיף זה, "נושא משרה" – מנהל פעיל בתאגיד, שותף, למעט שותף מוגבל, ופקיד שחובתו מטעם התאגיד היא לפעול לקיום חובות התאגיד לפי הסעיפים האמורים."


על מי מנושאי המשרה מוטלת אחריות פלילית?

בית הדין הארצי לעבודה קבע כי נושא משרה הינו בעל יכולת אפקטיבית לתקן את הפגם. מנהל כספים, אם ראית שבתלושי המשכורת לא הופרשו שעות נוספות לעובד, אתה חשוף לחיוב בפלילים. כמובן שמנהל החברה, מנהל משאבי אנוש, שאחראי לתת לעובד הזר את העתק הסכם ההעסקה וכו'. מרכזי משק ומנהלי ענפים הורשעו בהעסקה מחוץ להיתר(עובד חקלאות המועסק בגינון או בשטיפת בחדר האוכל).


מהי החובה המוטלת על נושא משרה בתאגיד?

העבירה על סעיף 5(א) לחוק הינה עבירה עצמאית ובלתי תלויה. כלומר, ביהמ"ש יכול להטיל חיוב אישי על מנהל הרפת בקיבוץ גם מבלי לחייב את הקיבוץ. בית הדין הארצי לעבודה פסק בפסק דין ניר עם כי מדובר ב:

"חובה ישירה ועצמאית 'לפקח ולעשות כל שאפשר למניעת עבירות… בידי התאגיד או בידי עובד מעובדיו' "


מה על התביעה להוכיח כדי להרשיע מנהל חברה בעבירה על חוק עובדים זרים?

על התביעה להוכיח כי נעברה עבירה על ידי התאגיד. לכך די בהצגת תלושי חסרים. במקרה של עבירה על אי הבטחת תנאים נאותים- יספיק צילום של מגורי העובדים. עוד עליה להוכיח שהמנהל ידע על אי ביצוע הוראת החוק. אין צורך להוכיח כי המנהל ידע על כך בפועל. בימ"ש עדיין יוכל לקבוע כי היה על מנהל בחברה, מתוקף תפקידו, לדעת על ביצוע העבירה.

בפסק דין לוריא נקבע כי מנהל בתאגיד אינו רשאי:

"לסמוך באופן עיוור על עובדיו – בכירים ככל שיהיו – ועליו לוודא כי העסקתם של עובדים בתאגיד אינה עומדת בניגוד להוראות החוק …" .


ההמלצה – מנו נאמן זכויות

מנהל עסקי או יושב ראש עלכם מנו נאמן על זכויות העובד הזר בתאגיד. בייחוד שפעמים רבות חוברים קיבוצים יחד לאגודה חקלאית אחת ודרכה מבצעים העסקת עובדים. במצב עליכם להבטיח קיומו של נאמן זכויות מטעם האגודה השיתופית.




עו"ד מקרקעין יותם שושני מעניק ייצוג משפטי בדיני קיבוצים, דיני מושבים, קליטה וחברות בקיבוץ, שיוך דירות בקיבוץ, נחלות, מכירת נחלה, פיצול נחלה, אגודות שיתופיות ובוררות. עורך דין מקרקעין מושבים יותם שושני מעניק ייעוץ משפטי בסוגיות של הורשת נחלה, צוואה בנחלה והסדרי ממון במשק חקלאי.

ניתן לשתף את המאמר

מאמרים נוספים שיכולים לעניין אותך

להתחיל בצ׳אט
1
צריך עזרה?
שלום, איך אפשר לעזור לך?
דילוג לתוכן