צווי וירושה במשק חקלאי

ציווי והורשת בית צמוד קרקע הוא מלאכה מורכבת.

כל שכן שבמשק חקלאי יש להיוועץ בעו"ד מקרקעין מושבים העוסק בדיני הירושה. חובה זו להיוועץ בעורך דין מקרקעין חיונית עוד יותר כאשר כבר ניתנה רשות למי מן היורשים להתגורר בנחלה עוד בחיי ההורים(מהלך שככל שאינו מוסדר- אינו מומלץ כלל וכלל)

צוואה וירושה

הידועה והמוכרת לכל היא הצוואה כמובן. וחליפתה- הירושה…. נסביר, אם אדם מצווה מה ייעשה ברכושו לאחר אריכות ימיו, הסדר זה יחול על יורשיו. אם לא ציווה, כלומר לא ערך צוואה, יחולו הוראות חוק הירושה. חוק הירושה קובע הסדר חלוקה שעיקרו: בפטירת בן זוג, מחצית רכושו לבן זוגו החי ומחצית תתחלק בין ילדיו.

ההסדר שבחוק הירושה ביחס למשק חקלאי

כדאי לדעת שחוק הירושה יוצר הסדר ספציפי לגבי משק חקלאי.

מתוך מטרה לשמר את אופיה החקלאי של האגודה השיתופית, מעניק סעיף 114 (א) לחוק הירושה, עדיפות ליורש המתאים להגשמת מטרה זו. החוק מעניק לביהמ"ש את הסמכות לקבוע מיהו אותו יורש מתאים. סעיף 114 מבהיר כי אותו יורש מתאים "יפצה את היורשים האחרים במידה ששווי המשק עולה על המגיע לו מן העזבון."

משפט מנהלי ובוררות - עורך דין יותןם שושני

מושבים עם הסכמי משבצת

הסדר זה, מתאים למושבים בהם מדובר בקרקע הרשומה על שם בעלי המשק. בהסדרי חכירה מורכבים יותר, כגון הסכמי משבצת, התעורר קושי בכך שאותו סעיף 114, אמנם מסדיר את יחסי היורשים אך לא את מערכת היחסים שבין היורשים לבין בעל הקרקע, רמ"י.

במצב זה, בו העברת הקרקע בירושה טעונה הסכמת רמ"י, הוראת סעיף 114 לא תוכל לסתור את ההסדרים הספציפיים עם בעל הקרקע בחוזה משבצת, בו מעורבים גם הסוכנות היהודית והאגודה.

לפיכך, במרוצת השנים, נתקבל בפסיקה ההסדר הקבוע בסעיף 114(א) לחוק הירושה, גם ביחס למתיישבים מכחו של הסכם משבצת.

מה הדין כשאין ביכולתו של יורש לפצות את יתר היורשים בנחלה

המחוקק לא הבהיר מה יהיה הדין כאשר אין ביכלתו של האח המתאים לפצות את יתר היורשים. ברע"א (ירושלים)1268/95 אהרון גמליאלי נ' משה גמליאלי ואח', (נבו 04.04.1995) קבע ביהמ"ש כי:‏‏
"כאשר אין ידו של חבר האגודה משגת את שעליו לשלם לבעלי זכויות נוספים, אין מקום להעניק לו את מלוא הזכויות במשק תוך קיפוח זכויות האחרים."

משרד עורך דין מקרקעין יותם שושני משרת לקוחות פרטיים ואגודות שיתופיות הסוגיות העולות מהתיישבות כפרית בקיבוצים ובמושבים. עורך דין שושני מלווה במכירת נחלה, פיצול נחלה והורשת נחלה. עורך דין שושני מוסמך לעריכת ייפוי כוח מתמשך וכן עורך צוואות, ירושות והסדרי ממון במגזר הכפרי.

משרדנו עוסק בדיני קיבוצים קליטה וחברות בקיבוץ, שיוך דירות בקיבוץ, אגודות שיתופיות ובוררות.

ניתן לשתף את המאמר

מאמרים נוספים שיכולים לעניין אותך

להתחיל בצ׳אט
1
צריך עזרה?
שלום, איך אפשר לעזור לך?
דילוג לתוכן